" Voedsel is een belangrijk onderdeel van elk dieet. "

- Fran Levowitz -

Home » Over ons » Goede doelen

Goede doelen

VehGro officiële partner en distributeur van Project Peper

Sinds oktober 2015 werkt Vehgro mee aan Project Peper door Fair trade Kampot peper in het assortiment op te nemen. Kampot peper wordt verbouwd in de regio Kampot in Cambodja. De Fair trade Kampot peper wordt door Project Peper tegen een eerlijke prijs rechtstreeks ingekocht bij een kleine peperplantage. Het verbouwen gebeurt op een natuurlijke en eerlijke manier, zonder gebruik te maken van kunstmest of chemische pesticiden. De winst gaat terug naar Cambodja en wordt gebruikt om projecten op te zetten in afgelegen dorpjs, waar gebrek is aan schoon drinkwater, onderwijs- en sanitairevoorzieningen. Vehgro wil hier graag aan meehelpen om de projecten te voltooien, door Fair trade Kampot peper te verkopen!

Fair trade Kampot peper

Kampot peper is uniek voor Cambodja. De peper heeft een beschermende geografische status en wordt daardoor ook wel de champagne of parmaham van Cambodja genoemd. Bijzonder aan Kampot peper is de kruidigie smaak. Je proeft niet alleen pittige, maar ook andere smaaktonen, zoals eucalyptus en bloesem. Deze unieke smaak  krijgt de Kampot peper door het klimaat en de speciale samenstelling van de bodem.

Producten

  • Fair trade Zwarte Kampot peper

Zwarte Kampot peper wordt verbouwd in de regio Kampot in Cambodja. De onrijpe, groene peperbessen worden na het plukken gedroogd in de zon waardoor ze zwart van kleur worden. Het is een bijzondere peper die bekend staat als een van de beste pepers ter wereld. De smaak is anders (rijker en kruidiger) dan van pepers uit andere gebieden.

De zwarte Kampot peper smaakt pittig, maar ook kruidig. Hij kan in bijna elk gerecht gebruikt worden, zoals op vlees (bijvoorbeeld Kampot pepper steak), in soepen, sauzen en als smaakmaker in roerbakgerechten.

  • Fair trade rode Kampot peper

Rode Kampot peper heeft een aangename pittige en iets zoete smaak. Deze peper ontstaat door het drogen van de rijpe bessen die aan de peperstruiken in de provincie Kampot in Cambodja groeien. De groene (onrijpe) en de rode (rijpe) bessen worden na het plukken met de hand gesorteerd en gedroogd in de zon. Alleen de rijpe bessen zijn geschikt voor rode Kampot peper. Ze mogen op het moment van plukken niet te rijp, maar ook niet te onrijp zijn. Daarom is het een erg precies karwei en is rode Kampot peper schaars.  

Rode Kampot peper komt goed tot zijn recht in gerechten waarbij die fruitige smaak past, zoals wit vlees, salades, witte vis, garnalen en zelfs geitenkaas of desserts.

  • Fair trade witte Kampot peper                       

Witte Kampot peper komt net als de rode en zwarte Kampot peper van dezelfde peperplant in Cambodja. De bessen worden geplukt als ze rijp zijn en daarna kort gekookt. Daardoor is het buitenste velletje er makkelijk af te halen en blijft de witte kern over.

De smaak van witte Kampot peper is pittig, maar ook fris door de citrusaroma’s. De smaak past goed bij vis en schelpdieren. Ook in witte soepen en sauzen, waarin de kleur van zwarte en rode peper misstaat, kan de witte Kampot peper goed gebruikt worden.

  • Pepermolens

De pepermolens van Project Pepper worden gemaakt in een werkplaats in de buurt van Phnom Penh in Cambodja. In deze werkplaats werken lichamelijk gehandicapten die op deze manier een eerlijk inkomen verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Het is een fairtrade-coöperatie en alle werknemers delen in de winst. De basis van de molens bestaat uit Changkirihout. De lichte variant is ingelegd met Aziatische pijnboomhout en de donkere met hout van de Cambodjaanse Chhlickboom. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikt hout uit oude huizen of gebouwen.

Het malen gebeurt door een hoogwaardig keramisch crushgrind maalmechanisme. Hierdoor is het mogelijk om met de molen zowel zout als peper te malen.

Bestellen

Webwinkel B2B

Contact

U wilt ons persoonlijk spreken?
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:

0541 74 6030

U kunt ons tevens bereiken via het contactformulier:

Contact opnemen